ایدهها، طرحهای خلاقانه و نوینی هستند که برای حل یک مشکل یا رفع نیاز به کار گرفته میشوند. در بازار رقابتی امروز، محافظت از مالکیت ایده بسیار مهم است. ثبت ایده به افراد کمک میکند تا از کپیبرداری جلوگیری کرده و حقوق انحصاری خود بر روی ایدهشان را حفظ کنند.
برای ثبت ایده در سازمان مالکیت معنوی، درک شرایط و ضوابط قانونی ضروری است. همچنین، آشنایی با مراحل و فرایند ثبت ایده، مدارک مورد نیاز و هزینهها امری حیاتی برای موفقیت در ثبت ایده است.
در این مقاله، ما شرایط لازم برای ثبت ایده را بررسی خواهیم کرد، سامانه مربوطه را معرفی میکنیم، مراحل ثبت ایده را توضیح خواهیم داد و در نهایت، مدارک لازم و هزینههای ثبت ایده در ایران را تشریح خواهیم نمود.
شرایط ثبت ایده
طبق ماده 1 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری، ایده یا اختراع نتیجه فکر فرد یا افرادی است که برای اولین بار، فرآیند یا فرآوردهای خاص را ارائه میکند و مشکلی را در یک حرفه، فن، فناوری، صنعت و موارد مشابه حل مینماید. ثبت ایده به معنای ثبت این فرایند در سازمان مالکیت معنوی و دریافت گواهی ثبت ایده یا اختراع است.
برای ثبت ایده در اداره مالکیت معنوی، لازم است شرایط و ضوابط خاصی رعایت شود. بدون این شرایط، ایده واجد ویژگیهای لازم برای ثبت نخواهد بود و درخواست ثبت آن پذیرفته نمیشود. شرایط ثبت ایده شامل موارد زیر است:
۱. ابتکار: طبق ماده 2 قانون ثبت اختراعات، ایده باید در فن یا صنعت قبلی وجود نداشته باشد و برای فرد مهارتدار در آن فن، آشکار و واضح نباشد.
۲. کاربرد صنعتی: طبق ماده 2، ایده باید در رشتهای از صنعت قابل ایجاد یا استفاده باشد. صنعت در اینجا به معنای گسترده آن است و صنایع دستی، کشاورزی، ماهیگیری و خدمات را نیز شامل میشود.
۳. عدم مخالفت با موازین شرعی، نظم عمومی و اخلاق حسنه: بهرهبرداری از ایده نباید با قوانین شرعی، نظم جامعه و اخلاقیات در تضاد باشد.
۴. قابلیت ثبت: موضوع ایده باید قابلیت ثبت را داشته باشد. برخی موضوعات از حوزه شمول حمایت از اختراع خارج هستند (ماده 4 قانون ثبت اختراعات).
۵. ثبتنام در سامانه ابلاغ ثنا و داشتن حساب کاربری: متقاضی ثبت ایده باید در سامانه ثنا ثبتنام کرده و حساب کاربری داشته باشد.
توجه داشته باشید که وجود همه شرایط فوق برای ثبت ایده ضروری است و تنها یکی از آنها کافی نیست. همچنین، برخی موضوعات خارج از حوزه حمایت از اختراع هستند (ماده 4) و شامل حمایت اداره مالکیت معنوی نمیشوند. این موضوعات شامل کشفیات، نظریههای علمی، روشهای ریاضی، آثار هنری، قواعد تجاری، روشهای تشخیص و درمان بیماریها، منابع ژنتیک و اختراعات خلاف موازین شرعی یا اخلاقی هستند.
در ادامه، ما به بررسی فرایند ثبت ایده، معرفی سامانه، مراحل ثبت و مدارک و هزینههای لازم خواهیم پرداخت.
سامانه ثبت ایده
در قسمت قبل، ضوابط و شرایط قانونی ثبت ایده و اختراع بررسی شد. برای ثبت ایده و طرح، اولین قدم تشکیل کارتابل در سامانه مربوطه و تکمیل اظهارنامه ثبت ایده است. در این قسمت، جزئیات سامانه ثبت ایده، از جمله آدرس آن، ارائه شده است تا علاقهمندان بتوانند با روند کار بیشتر آشنا شوند.
سامانه ثبت ایده و اختراعات، همان سامانه مالکیت معنوی به آدرس ipm.ssaa.ir است. این سامانه زیرمجموعه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است که خود زیر نظر قوه قضاییه فعالیت میکند. علاوه بر ثبت ایده و اختراع و صدور گواهی برای آنها، این سامانه برای ثبت کلیه علائم تجاری و طرحهای صنعتی نیز استفاده میشود.
برای استفاده از امکانات سامانه ثبت ایده، باید ابتدا حساب کاربری به نام متقاضی تشکیل شود. تا زمانی که فرد حساب کاربری اختصاصی خود را در این سامانه تشکیل ندهد، امکان ثبت ایده برای او وجود ندارد. در بخشهای بعدی مقاله، مراحل و نحوه ثبت ایده و تشکیل کارتابل توضیح داده خواهد شد.
مراحل و نحوه ثبت ایده
همانطور که قبلاً گفته شد، برای ثبت ایده و طرح، شخص ابتدا باید در سامانه ثنا حساب کاربری تشکیل دهد و سپس با ثبتنام و ورود به سامانه مرکز مالکیت معنوی، نام کاربری و رمز عبور این سامانه را دریافت کند. پس از آن، میتواند از منوی اصلی سایت مالکیت معنوی، گزینه ثبت اظهارنامه اختراع را انتخاب کرده و ادامه مراحل را پیگیری کند. در این بخش، یک راهنمای تصویری برای ثبت ایده و اختراع ارائه شده است تا متقاضیان بتوانند راحتتر مراحل را طی کنند.
برای ثبت درخواست صدور گواهی ایده، متقاضیان ابتدا باید در سامانه ثنا ثبتنام کنند. سپس، در سایت مالکیت معنوی، کارتابل تشکیل داده و نام کاربری و رمز عبور دریافت کنند. برای این کار، باید صفحه اصلی سامانه به آدرس iripo.ssaa.ir را در مرورگر خود جستجو کرده و از طریق گزینه "ورود / ثبتنام متقاضی جدید"، در پرتال ثبتنام کنند.
مدارک لازم برای ثبت ایده
برای دریافت گواهی ثبت ایده و طرح از سازمان مالکیت معنوی، فرد باید مدارکی را از قبل تهیه کرده و در مهلت تعیینشده توسط سازمان، به آدرس این اداره در تهران ارسال کند. مدارک لازم برای
ثبت ایده و طرح عبارتند از:
- کپی مدارک شناسایی مانند شناسنامه و کارت ملی
- فرم اظهارنامه ثبت ایده و طرح
- رسید پرداخت هزینه ثبت ایده
- کپی روزنامه تأسیس شرکت و تغییرات آن (در صورت حقوقی بودن متقاضی)
- مدارک مربوط به حق تقدم (در صورت تکمیل این بخش در اظهارنامه)
اگر فرد، مراحل ثبت ایده را به وکیل واگذار کرده باشد، باید مدارک مربوط به این موضوع، از جمله وکالتنامه را نیز ضمیمه کند. طبق ماده 6 قانون ثبت اختراعات، اظهارنامه ثبت اختراع باید به فارسی تنظیم شود و تاریخ، امضا، خواسته، توصیف ایده، و خلاصه آن در این اظهارنامه ذکر شود.
هزینه ثبت ایده در ایران
پیگیری روند درخواست در اداره مالکیت معنوی نیازمند پرداخت هزینه است. ممکن است این سؤال برای افراد پیش بیاید که هزینه ثبت ایده در ایران چقدر است و این هزینه شامل چه مواردی میشود. در این قسمت از مقاله، میزان هزینه ثبت ایده و طرح در ایران توضیح داده شده است.
هزینه ثبت اظهارنامه ایده در سامانه مرکز مالکیت معنوی بستگی به نوع شخص دارد. طبق آخرین تغییرات، این هزینه برای اشخاص حقیقی 10,000 ریال و برای اشخاص حقوقی 100,000 ریال است. این هزینه هر سال تغییر میکند و معمولاً نسبت به سال قبل افزایش دارد.
علاوه بر هزینه فوق، چون یکی از مراحل ثبت ایده و طرح انتشار آگهی در روزنامه رسمی است، متقاضی باید هزینهای را نیز برای این کار پرداخت کند. این هزینه بستگی به نوع روزنامه و تیراژ آن دارد. بنابراین توصیه میشود برای صرفهجویی در هزینهها، روزنامههایی با حق آگهی پایینتر انتخاب شوند.
https://visacnter.com/company-registration/
:: برچسبها:
شرایط ثبت ایده ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0